<p>Autorem artykułu jest Józef Łuczak</p>
<br />
Wszyscy go znają. Znają jego zapach. Jest rośliną niepozorną, ani ładną, ani nie okazałą nawet nie można znaleźć jej w ogrodzie. Mimo tych niedoskonałości zagościła w naszych ogrodach i życiu codziennym od dawien dawna. Nazywana też czasem po prostu mariolka lub majeran.
<p style="text-align: justify;">Majeranek choć taki niepozorny jest wykorzystywany w wielu dziedzinach.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Roślina lecznicza:</strong></p>
<p style="text-align: justify;"> - ziele majeranku zawiera olejek eteryczny 0,7%do 3,5%, również alkohole i związki garbnikowe</p>
<p style="text-align: justify;"> - świeże pędy mają rutynę (witamina P) do 128mg% i kwas askorbinowy do 44mg%</p>
<p style="text-align: justify;"> - reguluje trawienie przy nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego</p>
<p style="text-align: justify;"> - działa rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne</p>
<p style="text-align: justify;"> - zawartość garbników (do 1% w stanie suchym) pomaga przy biegunkach czy kolkach jelitowych</p>
<p style="text-align: justify;"> - zaparzona herbatka uspokaja, jednak nadmiar majeranku może spowodować pewne oszołomienie</p>
<p style="text-align: justify;"> - również bywa używany do inhalacji górnych dróg oddechowych</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Roślina przyprawowa:</strong></p>
<p style="text-align: justify;"> - dodawany jest do ciężkostrawnych zup, grochówka, fasolowa, fasolka po bretońsku</p>
<p style="text-align: justify;"> - jest dobrą przyprawą (pomagającą w trawieniu) do tłustych mięs; baranina, gęsina, golonka</p>
<p style="text-align: justify;"> - niezastąpiona do przyprawienia żurku i wielu innych potraw regionalnych</p>
<p style="text-align: justify;"> - używany i niezastąpiony przy wyrobie wędlin, kiełbas</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu mydeł i kosmetyków.</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Jego rodzinne strony to tereny Libii i Egiptu. Wokół morza Śródziemnego rozpowszechnił się już w starożytności, jednak w stanie dzikim spotkać go można tyko na Cyprze i w Turcji. Uprawą tej rośliny ludzie zajęli się w wielu rejonach świata, doceniając jej walory kulinarne i lecznicze. Praktycznie roślina ta nie rozróżnia się odmianowo.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Jednak w uprawie występują trzy formy;</strong></p>
<p style="text-align: justify;"> - roczną (najczęściej uprawianą w Polsce)</p>
<p style="text-align: justify;"> - dwuletnią</p>
<p style="text-align: justify;"> - trwałą (bylina), która nie tworzy nasion w polskich warunkach rozmnaża się ją przez tzw. odkłady</p>
<p style="text-align: justify;">Rozmnażanie z nasion następuje przez wysiew do gruntu lub do skrzynek w inspektach. Roślina ta jest bardzo wymagająca przy produkcji rozsady chodzi o precyzyjne utrzymanie temperatury i wilgotności. Wysiewane do inspektu nasiona wydają silniej rozrośnięte rośliny przez to osiągamy lepszy plon. Wysadzanie roślin do gruntu po <em>zimnych ogrodnikach</em>. Takie warunki tej rośliny zmuszają do uprawy jako jednoroczną na terenie Polski.</p>
<p style="text-align: justify;">Roślinka ta wyrasta maksymalnie do 35-45cm, tworzy łodygi wzniesione do góry, silne, drewniejące od dołu. Jest koloru zielono-szarego lekko omszona. Liście ma eliptyczne na krótkich ogonkach. Kwiaty bardzo drobne białe lub biało-różowe osadzone na końcach łodyżek zebrane w "kłosowate" główki. Kwitnie od lata do jesiennych przymrozków.</p>
<p style="text-align: justify;">Zbiór wykonujemy przez ścinanie gałązek na 5-7cm od ziemi przyspiesza to rozkrzewianie się rośliny. Następne ścinanie, po ponownym kwitnięciu rośliny za około 5-6 tygodni. Suszymy w zacienionym jeśli to możliwe przewiewnym miejscu. W ostateczności majeranek przyprawowy uzyskujemy po wysuszeniu i oddzieleniu liści i kwiatów od gałązek oraz rozdrobnienie przez tzw. otarcie. Wykonujemy to przez rozcieranie wysuszonych liści i kwiatów na dłoniach. Można również przesiewać przez sito o oczkach 4 do 4,5mm. Końcowy produkt należy dokładnie oczyścić z łodyżek bo to jest bardzo niepożądane w końcowym produkcie.</p>
<p style="text-align: justify;">Owocem jest "rozłupnia" (orzeszek) w którym znajdują się jasno beżowe nasiona o charakterystycznym majerankowym zapachu.</p>
---
<p><p>Źródło: wiedza własna, <a href="/artykuly/edytuj/pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_majeranek" target="_blank">Wikipedia</a></p>
<p>JŁ</p>
<p><a href="http://www.cozogrodem.blogspot.com" target="_blank">Podobne artykuły</a></p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz